CE vrea un fond de 50 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor cu probleme din statele non-euro

CE vrea un fond de 50 miliarde euro pentru recapitalizarea băncilor cu probleme din statele non-euro
Publicat: 26/09/2013, 10:49
Actualizat: 04/09/2014, 01:17

Uniunea Europeană (UE) ia în calcul transformarea fondului de asistență pentru statele care au probleme în privința balanței de plăți într-un mecanism de recapitalizare a băncilor din statele membre din afara zonei euro, au declarat oficiali europeni pentru Bloomberg.

Fondul de asistență în privința balanței de plăți dispune de resurse totale de 50 miliarde euro, din care mai sunt disponibile 40 miliarde euro după sumele angajate de UE în acordurile de finanțare externă ale Letoniei, Ungariei și României, au afirmat oficialii citați.

Comisia Europeană (CE) vrea să restructureze fondul prin adăugarea unui sistem de sprijin al băncilor care să poată fi accesat de statele non-euro.

Măsura vine în întâmpinarea testelor de stres programate pentru anul viitor în rândul băncilor din UE, fiind destinată susținerii băncilor din statele non-euro, au adăugat sursele citate.

CE dorește să aibă la dispoziție un mecanism paralel fondului de urgență al zonei euro, de 500 miliarde de dolari, astfel încât toate cele 28 de state membre să fie pregătite pentru rezultatele testelor de stres de anul viitor, au continuat oficialii.

Executivul european speră să se ajungă la un acord până la sfârșitul acestui an, astfel încât măsura să fie implementată până la jumătatea lui 2014, simultan cu finalizarea negocierilor privind condițiile în care mecanismele de asistență ale UE pot oferi sprijin direct băncilor din zona euro.

„Comisia a propus ca mecanismul balanței de plăți să includă un instrument pentru recapitalizarea băncilor, din același motiv pentru care un astfel de sistem există pentru țările din zona euro: de a oferi un mecanism public credibil la nivel european, capabil să ofere siguranță instituțiilor de supraveghere și participanților la piață în ceea ce privește stabilitatea financiară. Este cu atât mai important având în vedere că urmează o evaluare a calității activelor și teste de stres, care trebuie să consolideze încrederea în stabilitatea sectorului financiar din Europa”, a declarat pentru Bloomberg purtătorul de cuvânt al CE, Simon O’Connor.

Banca Centrală Europeană (BCE) va evalua situația marilor bănci din zona euro, în pregătirea noilor atribuții de supraveghere centralizată care ar urma să fie preluate de instituția de la Frankfurt în a doua jumătate a anului viitor.

În plus, toate băncile din UE vor traversa o nouă rundă de teste de stres, derulate de BCE, autoritățile naționale și Autoritatea Bancară Europeană.

Astfel, dacă toate mecanismele pregătite de CE vor fi implementate, Uniunea Europeană va dispune de resurse de până la 400 miliarde euro pentru gestionarea eventualelor probleme din sectorul bancar, a afirmat unul dintre oficialii citați.

Un grup de țări în frunte cu Germania și Marea Britanie se opun propunerii, considerând că un astfel de sistem ar putea reduce presiunea asupra statelor UE de a reforma sectorul bancar fără sprijiin extern, au mai spus sursele citate.

Principalii suporteri ai proiectului sunt Franța, Italia și Spania, care consideră că UE trebuie să le demonstreze investitorilor că este pregătită să facă față oricăror probleme care ar putea apărea după evaluările și testele de stres de anul viitor.

Mecanismul de recapitalizare a băncilor din afara zonei euro face parte dintr-un proiect mai larg de restructurare a fondului de asistență în privința balanței de plăți. Proiectul trebuie aprobat în unanimitate de toate statele UE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Una dintre destinaţiile de vis din Grecia a căzut în capcana propriului succes. De ce...
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
Reacție tranșantă a Bisericii Ortodoxe Române după imaginile cu „Cina cea de Taină” de la...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
COPACII au început să „FUGĂ” de SCHIMBĂRILE CLIMATICE! Iată cum!
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
Premierul Marcel Ciolacu are grijă de „emoțiile” românilor când vine vorba de prețurile asigurărilor RCA
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Ce scria generalul Alexandru Averescu înaintea bătăliei de la Mărăști?